Faszén

Home » Faszén

A GYÁRTÁSRÓL:

A bükkfa a baksában magas hőfoknak van kitéve, aminek köszönhetően elszenesedik. Ezt a folyamatot száraz desztillálásnak nevezzük. Levegőzőnyílások lezárásával, illetve felnyitásával akadályozzuk meg, hogy a fa elégjen. A folyamat elején a fa nedvességtartalma és az esetleges külső nedvesség elpárolog. A hőmérséklet fokozatos emelkedésével a fa gázos elemei szintén elpárolognak. 100 kg fából 20 kg szenet nyerünk ki, enneki megfelelően 250 kg szénhez kb 1 m³ rönk szükséges. A baksa a földfelszínen készül el. A közepébe néhány vastagabb rönköt szúrnak le és kötnek össze. Ezek köré nagy gondossággal helyezik el a többi rönköt. Csak bükkfát használnak, a rönkök hossza 1 m és átmérőjük megközelítőleg 12 cm.

A jó minőségű bükkfaszén fontos tulajdonsága, hogy sokkal lassabban ég el, így gazdaságosabb, mint puhább fából készült társai. Ugyanakkor a bükkfaszén égéshője jóval magasabb, mint a többi faszéné, így vannak olyan ételek, melyeknek elkészítése nem is lehetséges mással, ha igazán jó minőségű végeredményt szeretnénk.

Prémium minőségű faszén, 3kg/5kg/10kg-os kiszerelésben. A 10 kg-nál nagyobb kiszerelést főként vendéglőknek ajánljuk.​

 

MIRE JÓ A BÜKKFASZÉN:

 

Kohászat:

  • Korábban a faszenet használták a kohászatban is, ma már a kovácsműhelyekben vagy akár harangöntődékben is jó szolgálatot tesz a keményfából készült faszén. Hiába próbáltak ezekben a műhelyekben dolgozni gázzal, vagy rendes szénnel, egyik sem volt olyan jó, mint a faszén. Nem volt elég hője, és az így öntött vas is törékeny lett. Így hiába akarták külföldre eladni, az nem volt jó minőségű.


Orvoslás:

  • Az orvosi szén, a tisztított faszén, aktivált szén néven ismert anyag nagyon fontos és nemcsak a sürgősségi terápiában. Ott mindenképpen, hiszen számos olyan mérgezés fordul elő, ahol a legfontosabb teendő a beteggel aktív szénoldatot itatni, a kérdéses méreganyagok megkötése céljából.
  • Általában mondhatjuk, hogy a táplálkozás következtében a szervezetben lévő idegen anyagok, nehezen lebomló maradvány-vegyületek megkötésében igen hasznos a faszén, tehát ilyen értelemben „egyszerű tisztítószerként” is működik.

     

Háztartás:

  • Helyezzen néhány faszén brikettet egy tálra (ne takarja le), és tegye be néhány napra a hűtőszekrénybe. A szag el fog „illanni”.
  • Helyezzen néhány faszén brikettet a szerszámosládába, hogy távol tartsa a rozsdát szerszámaitól. A kréta és a szilikagél is jó megoldás lehet.
  • Ha a könyvei üvegajtós könyvszekrényben sorakoznak, könnyen penészesek és dohosak lesznek, mert az ajtók benntartják a nedvességet. – Szabaduljon meg a nyirkosságtól – és egyúttal a penésztől meg a dohszagtól is – néhány faszén brikettel. A könyvek szárazak maradnak, és minden gondja egy csapásra megoldódik.

 

 

 

 

Ha tüzifát, brikettet vagy faszenet szeretne vásárolni kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

KÉP GALÉRIA: